Programok és Látnivalók

Egész évben számtalan kirándulási lehetőség és látnivaló vár Rátok Nagybörzsönyben és környékén. A Börzsöny vadregényes erdei, a kisvasút és a középkori műemlékek is kihagyhatatlan úti célok a térségbe érkezve, ráadásul a többségük itt van tőlünk egy karnyújtásnyira.

Antal féle vízimalom

Szó szerint itt van a szomszédban, körülbelül 5 perces sétával érhetitek el a házunktól. Bár a malom sajnos 2013. óta nem működik a Börzsöny-patak alacsony vízhozama miatt, a kiállítás és tárlatvezetés mindenképpen megér egy látogatást. A 170 éves vízimalom ma már teljes pompájában látogatható az 1980-ban történt helyreállítás után. Akkor nyitotta meg kapuját múzeumként, hogy a nagyközönség is betekintést nyerhessen a településen élt egykori molnárcsaládok életébe. A patakmalom műemléki védelem alatt áll.

Üzemeltető: Bóna Dániel

Elérhetőség: +36 20 327 9295

Cím: Nagybörzsöny, Hunyadi tér 10.

Fill 1

Bányásztemplom

Vendégházunktól körülbelül 15 perces sétára találjátok ezt a különleges templomot. Kutatásokból kiderült, hogy a Bányásztemplom helyén már a 13. században is állt egy kisebb templom. Feltehetően a gyülekezet lélekszámának növekedése és a Szent Miklós egyház vagyoni növekedésének következtében alakították át az akkori templomot. Középkori írásos emlékekből tudjuk, hogy a 13. században telepítették be ide az első német bányászközösséget, az úgynevezett “Krieckhauereket”, akik szaktudásukkal rövid időn belül felvirágoztatták a Börzsöny lábánál található kis települést. 1788-ig ez a templom volt Börzsöny plébániájának központja, ezután adta át rangját és védőszentjét a mai barokk Szent Miklós templomnak. A gyönyörűen helyreállított templom és a mellette található különálló fa harangláb műemléki védelem alatt állnak.

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd: szünnap

Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat, Vasárnap: 10:00 – 16:00

Ebédszünet: 12:00-tól- 13:00-ig

Elérhetőség: Pereszlényi Lajos +36 30 494 8428

(Hívásra egyéb időpontban is jön)

Nagybörzsönyi erdei vasút és hajtánypálya

Egyértelműen „kötelező” program Nagybörzsönybe érkezve az erdei vasút és a hajtánypálya melyeket 2002-ben adtak át felújítva a nagyközönség számára. A kisvasút 8 km hosszan halad egészen Nagyirtáspusztáig a Börzsöny erdeiben, érintve Kisirtást is. A nagyirtáspusztai állomáson egy kis büfé található, de az állomás épülete mellett egy hatalmas pihenő is vár Benneteket, tűzrakóhelyekkel, esőbeállóval, padokkal, asztalokkal ellátva. Talán azt már mondanunk sem kell, hogy számtalan túraútvonal közül válogathattok ide érkezve.
 
2016 óta Nagyirtáspusztán át tudtok szállni a Transzbörzsönyi kisvasút Nagyirtás-Márianosztra-Szob vonalára is, így összesen 22 km hosszan kanyaroghattok a Börzsöny vadregényes tájain.
 
A nagybörzsönyi állomás mellett található egy hajtánypálya is, amit nem érdemes kihagyni, szuper élmény kicsiknek és nagyoknak is egyaránt.

A nagybörzsönyi kisvasút szeptember 1-ig pénteken, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon; szeptember 1. és november 1. között pedig szombaton, vasárnap és ünnepnapokon közlekedik.

Aktuális menetrend és jegyárak: http://nagyborzsonyikisvasut.hu/oldalak/nyitolap-39434/

Nagybörzsönyi kisvasút tanösvény

Nagybörzsöny középkori templomától, a falu elején található Szent István templomtól indul a 8,5 km hosszú tanösvény, mely egészen Nagyirtáspusztáig vezet. A tanösvényen végigsétálva megismerkedhettek a falu múltjával és a Börzsönyi erdők élővilágával egyaránt. 190 m szintemelkedéssel számoljatok. Eleinte a sárga sáv jelzést, majd Kisirtástól a sárga kereszt jelzést kövessétek.
 

A tanösvény állomásai:

  1. Szent István Templom előtti parkoló: Nagybörzsöny történetéből
  2. Bányagazda háza előtt: Bányászat a Börzsönyben
  3. Régi Vízimalom
  4. Szeszfőzde: régi mesterségek, szeszfőzde Nagybörzsönyben
  5. Kisvasút parkoló: Nagybörzsönyi Kisvasút története
  6. Vasútállomás: Fakitermelés és a vasút kapcsolata
  7. Kisirtás: Börzsöny állat és növényvilága I.
  8. Nagyirtás: Börzsöny állat és növényvilága II.

Szent István-templom

Nagybörzsöny határát átlépve az első, amin megakad a szemünk, a késő Árpád-kori Szent István-templom. Az évszázadok alatt elhanyagolt és életveszélyessé vált épületet az 1990-es évek végén gyönyörűen helyreállították, megmentve ezzel a lebontástól. A rekonstrukciót Sedlmayr János, Ybl-díjas építészmérnök tervei alapján végezték. A román stílusú templom műemléki védelem alatt áll, melynek szentélye és hajója a 13. század elején épült és csak a tatárjárás után bővítették ki a toronnyal és a főpárkánnyal.
A templom érdekessége, hogy a különleges főpárkányt 19 bajuszos tatár feje díszíti, bár 20 fejnek alakítottak ki helyet az ívsoron. A faragott fejek a falut megtámadó és legyőzött tatárokat szimbolizálják. Egy üres helyet hagytak meg, a támadások után elmenekült barbárnak, elrettentésül, hogy ne is akarjon visszatérni.
 

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd: szünnap

Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat, Vasárnap: 10:00 – 16:00

Ebédszünet: 12:00-tól- 13:00-ig

Elérhetőség: Pereszlényi Lajos +36 30 494 8428

(Hívásra egyéb időpontban is jön)

Fill 1

Fotók: I Love Dunakanyar https://ilovedunakanyar.hu